Go Back   Rangefinderforum.com > Cameras / Gear / Photography > Classic Film RangeFinders & Other Classics > SLRs - the unRF

SLRs - the unRF For those of you who must talk about SLRs, if only to confirm they are not RF.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes

OM1n shutter issue
Old 09-16-2019   #1
nickthetasmaniac
Registered User
 
nickthetasmaniac is offline
Join Date: Jul 2011
Posts: 1,199
OM1n shutter issue

Gíday everyone.

Iíve just picked up a OM1n. It was very cheap and I bought it assuming it would probably need work.

Everything appears to be in order except - the shutter fires cleanly but doesnít seem to change speeds. Ie. it will fire at every position of the shutter ring (including B), but it always sounds like itís firing at about 1/125.

It this a known issue with OM1ís? Terminal or an easy fix?

Iím not at all familiar with the OM system so any advice would be appreciated 🙂

Thanks
__________________
Ricoh GRII | Pentax SV, SP-F, MX & LX | Leica M2 | Olympus Pen F + 35RD | Minolta Autocord | Hasselblad 500cm + SWC/m

Instagram @other_strange_creatures
  Reply With Quote

Old 09-17-2019   #2
p.giannakis
Pan Giannakis
 
p.giannakis's Avatar
 
p.giannakis is offline
Join Date: Jul 2008
Location: Stafford - UK
Posts: 2,347
I had an OM1 with a similar fault - all shutter speeds below 1/30 sounded like 1/30. The late Michael Spencer serviced the camera and everything worked fine. I am pretty sure a service can sort it out if you feel it worth it.
__________________
Regards,
Pan


The Monochrome Archives
Instagram



  Reply With Quote

Old 09-17-2019   #3
nickthetasmaniac
Registered User
 
nickthetasmaniac is offline
Join Date: Jul 2011
Posts: 1,199
Quote:
Originally Posted by p.giannakis View Post
I had an OM1 with a similar fault - all shutter speeds below 1/30 sounded like 1/30. The late Michael Spencer serviced the camera and everything worked fine. I am pretty sure a service can sort it out if you feel it worth it.
Do you know what the issue was?

On mine every speed sounds the same, from B - 1/1000...
__________________
Ricoh GRII | Pentax SV, SP-F, MX & LX | Leica M2 | Olympus Pen F + 35RD | Minolta Autocord | Hasselblad 500cm + SWC/m

Instagram @other_strange_creatures
  Reply With Quote

Old 09-17-2019   #4
wpb
Registered User
 
wpb is offline
Join Date: Apr 2005
Posts: 201
Quote:
Originally Posted by nickthetasmaniac View Post
Do you know what the issue was?

On mine every speed sounds the same, from B - 1/1000...
Most likely, the linkage between the shutter speed dial around the lens mount and the shutter speed timing assembly in the bottom of the camera has broken. Could be as simple as tightening the screws on the lens mount all the way to a completely broken shutter timing assembly. You can watch its function if you lock up the mirror and remove the shroud at the base of the mirror box. It is (originally) held in with a light adhesive.
  Reply With Quote

Old 09-17-2019   #5
Sarcophilus Harrisii
Brett Rogers
 
Sarcophilus Harrisii is offline
Join Date: Jun 2009
Posts: 2,651
The service manual is available online Nick. If you have trouble finding it, let me know.
  Reply With Quote

Old 09-17-2019   #6
zuiko85
Registered User
 
zuiko85 is offline
Join Date: Dec 2011
Posts: 1,952
If you are in the US, then John at Camtech will do a good job for a reasonable price. He is a one man operation and is always backed up so when he gets your camera it goes in the line and waits it’s turn. That could be 3 months or more. The good thing is, all OM-1 repairs include a internal conversion to modern 1.5v SO meter battery. That has worked perfectly on my OM for over 10 years now.
If you can stand the wait, and want a completely refurbished camera that will last many years then in my opinion, Camtech is worth the price and wait.
His website is zuiko.com
  Reply With Quote

Old 09-17-2019   #7
Chriscrawfordphoto
Real Men Shoot Film.
 
Chriscrawfordphoto's Avatar
 
Chriscrawfordphoto is offline
Join Date: Apr 2007
Location: Fort Wayne, Indiana
Age: 44
Posts: 9,028
Quote:
Originally Posted by Sarcophilus Harrisii View Post
The service manual is available online Nick. If you have trouble finding it, let me know.



http://learncamerarepair.com/product...=2&secondary=9
  Reply With Quote

Old 09-17-2019   #8
nickthetasmaniac
Registered User
 
nickthetasmaniac is offline
Join Date: Jul 2011
Posts: 1,199
Thanks for that Chris
__________________
Ricoh GRII | Pentax SV, SP-F, MX & LX | Leica M2 | Olympus Pen F + 35RD | Minolta Autocord | Hasselblad 500cm + SWC/m

Instagram @other_strange_creatures
  Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 16:10.


vBulletin skin developed by: eXtremepixels
Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.

All content on this site is Copyright Protected and owned by its respective owner. You may link to content on this site but you may not reproduce any of it in whole or part without written consent from its owner.