Go Back   Rangefinderforum.com > Rangefinder Forum > Image Processing: Darkroom / Lightroom / Film > Scanners / Scanner Software

Reply
 
Thread Tools Display Modes

*Updated*: New Version Available -- Epson Scan and OSX Mavericks (Warning)
Old 10-22-2013   #1
lam
Dave
 
lam's Avatar
 
lam is offline
Join Date: Jan 2011
Location: Ohio
Posts: 941
Exclamation *Updated*: New Version Available -- Epson Scan and OSX Mavericks (Warning)

If you're pushing to update your Mac OS X to Mavericks be warned "Epson Scan" currently has no 10.9 compatible version... at least for now, I suspect in a few days it'll be updated.

Checking Epson software page says "Coming soon"
http://www.epson.com/cgi-bin/Store/s...tform=OSF_M_X9

*Update* Epson has rectified this issue, new version of Epson Scan available for 10.9. Happy scanning -- This is for the V700 scanner, i'm not sure if other Epson scanners have the 10.9 available yet, please check for yourself if you own otherwise.
Attached Images
File Type: png Screen Shot 2013-10-22 at 9.08.31 PM.png (29.7 KB, 523 views)
__________________
film tumblr | website | flickr | twitter
  Reply With Quote

Old 10-22-2013   #2
helvetica
Registered User
 
helvetica is offline
Join Date: Jan 2012
Posts: 170
Thanks for the heads up - I have it downloaded and was waiting for a break to install it. I'm sure they will come out with an update soon!
  Reply With Quote

Old 10-22-2013   #3
Rogier
Rogier Willems
 
Rogier's Avatar
 
Rogier is offline
Join Date: Jul 2008
Location: San Mateo, CA
Posts: 1,186
Quote:
Originally Posted by lam View Post
If you're pushing to update your Mac OS X to Mavericks be warned "Epson Scan" currently has no 10.9 compatible version... at least for now, I suspect in a few days it'll be updated.

Checking Epson software page says "Coming soon"
http://www.epson.com/cgi-bin/Store/s...tform=OSF_M_X9

Oh boy and they did not know this was coming

Any troubles with Vuescan?
__________________
Smiles across the wires,


Rogier Willems


http://www.flickr.com/photos/rogierwillems/

http://www.scooter-it.com
  Reply With Quote

Old 10-22-2013   #4
enero
Killer of Threads
 
enero's Avatar
 
enero is offline
Join Date: Sep 2009
Location: Brooklyn, NY
Posts: 269
Surprise surprise. Thanks for the update. Epson doesnt have a great reputation for getting promised updates out in a timely fashion. Hope they surprise us.
__________________
about.me
  Reply With Quote

Old 10-22-2013   #5
Jubb Jubb
Registered User
 
Jubb Jubb is offline
Join Date: Mar 2011
Posts: 555
My epson scan hasn't been the same since I had to download the software off the website for a new imac. I haven't had a perfect scan since (almost 10 months now).
  Reply With Quote

Old 10-23-2013   #6
tunebomb
Registered User
 
tunebomb is offline
Join Date: Mar 2009
Age: 28
Posts: 32
Epson Scan 3.8 was working fine for me in Mountain Lion Jubb. Dunno why you're having issues.

I updated to Mavs and gave Image Capture a shot, I would have been satisfied if it didn't clear the boxes I draw manually over each neg every time you do a preview scan. SIGH.

Gonna have to roll back as I scan for a living right now. Grrrr me stooops
__________________
Quote:
Originally Posted by nikon_sam View Post
I was at the Annie Leibovitz's "Last Ditch Effort" garage sale...
I found a few pot-holders and an older but never opened version of "Quicken 2000" for your Home & Business...
  Reply With Quote

Old 10-23-2013   #7
Wburgess
Registered User
 
Wburgess is online now
Join Date: Oct 2013
Posts: 74
No problems with vuescan + LS4000us
  Reply With Quote

Old 10-23-2013   #8
agoglanian
Roaming.
 
agoglanian's Avatar
 
agoglanian is offline
Join Date: Jun 2005
Location: Orange County, CA
Age: 28
Posts: 479
Yeah I noticed the same thing. So far that's the only thing that has broken with the update. Vuescan does appear to work fine but I don't use it all that often.
__________________
- Abram

Analog - Digital

.Blog. // .Website.
  Reply With Quote

Old 10-23-2013   #9
niels christopher
Registered User
 
niels christopher is offline
Join Date: Jun 2009
Posts: 125
Grrrr, if only I had seen this a tiny bit earlier.. Now I'm running on stupid 10.9 and have a useless V500 sitting around & and a lot of 35mm-strips waiting to be scanned.
Anybody knows when the update will be released?
__________________
blog
  Reply With Quote

Old 10-23-2013   #10
Rogier
Rogier Willems
 
Rogier's Avatar
 
Rogier is offline
Join Date: Jul 2008
Location: San Mateo, CA
Posts: 1,186
Quote:
Originally Posted by niels christopher View Post
Grrrr, if only I had seen this a tiny bit earlier.. Now I'm running on stupid 10.9 and have a useless V500 sitting around & and a lot of 35mm-strips waiting to be scanned.
Anybody knows when the update will be released?

Start banging very loudly on Epson's virtual door.
Raise hell on social media telling people not to buy an Epson scanner due to lacking software support.

Remember its not Apples fault the software stopped working.
__________________
Smiles across the wires,


Rogier Willems


http://www.flickr.com/photos/rogierwillems/

http://www.scooter-it.com
  Reply With Quote

Old 10-23-2013   #11
tunebomb
Registered User
 
tunebomb is offline
Join Date: Mar 2009
Age: 28
Posts: 32
Quote:
Originally Posted by Rogier View Post
Start banging very loudly on Epson's virtual door.
Raise hell on social media telling people not to buy an Epson scanner due to lacking software support.

Remember its not Apples fault the software stopped working.
QFT

I'm backing up my files and gonna reinstall a clean 10.8 cause I need that software for my work, won't leave me down too long and as soon as the new software comes out I'll upgrade. No one ever said a wipe and reinstall doesn't improve long term software stability...
__________________
Quote:
Originally Posted by nikon_sam View Post
I was at the Annie Leibovitz's "Last Ditch Effort" garage sale...
I found a few pot-holders and an older but never opened version of "Quicken 2000" for your Home & Business...
  Reply With Quote

Old 10-23-2013   #12
lam
Dave
 
lam's Avatar
 
lam is offline
Join Date: Jan 2011
Location: Ohio
Posts: 941
Epson help instructions only refer to the ICA Scanner Drivers. If you wish to use "Epson Scan" software there is literally no 10.9 compatible version released at the moment.
__________________
film tumblr | website | flickr | twitter
  Reply With Quote

Old 10-23-2013   #13
wolfpeterson
Registered User
 
wolfpeterson's Avatar
 
wolfpeterson is offline
Join Date: Jan 2010
Location: Montreal, Qc
Age: 26
Posts: 199
Like the sucker that I am I updated and forgot Epson has a hard time keeping up with software updates.

And RE: this whole thing:
Quote:
Well I was only reporting what about Epson posted about "Epson Scan." http://www.epson.com/cgi-bin/Store/s...&subcat=214264

What you are saying is -- Epson is not correct? Sad if they have not tested what they are posting.
Note: The steps above will install Apple's Image Capture software for scanning. However, you can also install Epson Scan if it's available for your product. Epson Scan provides additional image adjustment and photo correction features for enhancing scanned images, and provides an interface for TWAIN-compliant OCR scanning software, such as ABBYY FineReader.

To install Epson Scan, do the following:

Go to the Drivers & Downloads page for your product.
Select Scanner Driver and EPSON Scan Utility.
Click Download Now and follow the on-screen instructions to install Epson Scan.
I guess they just copied and pasted from another FAQ because when they say "Go to the Drivers & Downloads page for your product", well, there is no Epson Scan software when you select OS X 10.9 from the drop down menu. I tried to download a fresh copy of Epson Scan for 10.8 and reinstalling it twice but it force quits every time.

Guess we're gonna have to make due with another scanning software for a while.
__________________
Photodocumentationfromthefield
Flickr

Fuji GF670
GR1s, Klasse S
Portra 400 (RIP 400NC)
  Reply With Quote

Old 10-24-2013   #14
tunebomb
Registered User
 
tunebomb is offline
Join Date: Mar 2009
Age: 28
Posts: 32
Back in 10.8, thank goodness it's easy to reinstall a few programs and copy a few folders when you have an ssd.
__________________
Quote:
Originally Posted by nikon_sam View Post
I was at the Annie Leibovitz's "Last Ditch Effort" garage sale...
I found a few pot-holders and an older but never opened version of "Quicken 2000" for your Home & Business...
  Reply With Quote

Old 10-24-2013   #15
HoodedOne
Registered User
 
HoodedOne's Avatar
 
HoodedOne is offline
Join Date: Sep 2009
Posts: 239
Epson V750 Pro with Vuescan ---- No Problem

btw. There is a new update of Vuescan today
  Reply With Quote

Old 10-24-2013   #16
Roel
Registered User
 
Roel's Avatar
 
Roel is offline
Join Date: Jan 2007
Posts: 165
I have a Canon pixma mg6150 that doesn't work/print too.

Last week no update was available. Will keep checking Canon website..
  Reply With Quote

Old 10-24-2013   #17
danielsterno
making soup from mud
 
danielsterno's Avatar
 
danielsterno is offline
Join Date: Aug 2012
Posts: 397
FYI- not a 100% related but I have a Mac/updated OS before Maverick and Epson 3 in 1 printed and had an issue- called Apple (still on extended support) and they gave me phone advice work around until the formal Epson fix came in the next software update. So my advice is to call Apple for they may have a fix and they are better than Epson in my experience…… good luck.
__________________
imperfection is beauty,
madness is genius,
and its better to be absolutely ridiculous,
than absolutely boring.

pencil/paint/M6/M5/Fuji x100
  Reply With Quote

Old 10-24-2013   #18
KM-25
Get off of here and shoot
 
KM-25's Avatar
 
KM-25 is offline
Join Date: Aug 2006
Location: Colorado
Age: 47
Posts: 1,095
Quote:
Originally Posted by Rogier View Post
Any troubles with Vuescan?
None that I can see with my 9000ED, Silverfast AI Studio 8 is fine too, they updated it for 10.9 on the 17th.

I did clone drive tests of it before putting it on the boot drives for go live time, pretty good OS overall.
  Reply With Quote

Old 10-24-2013   #19
KM-25
Get off of here and shoot
 
KM-25's Avatar
 
KM-25 is offline
Join Date: Aug 2006
Location: Colorado
Age: 47
Posts: 1,095
Quote:
Originally Posted by tunebomb View Post
Back in 10.8, thank goodness it's easy to reinstall a few programs and copy a few folders when you have an ssd.
Indeed, twin 840 Pro 512's in Raid-0 kicking out 1,000 MB per second via a Sonnet Tempo PCI-e to SATA-III card...
  Reply With Quote

A workaround
Old 10-29-2013   #20
Axeros
Registered User
 
Axeros is offline
Join Date: Oct 2013
Posts: 1
A workaround

Quote:

This is a hard lesson, do not upgrade an operating system until you check if drivers you need are available.
No need to wait. Just run an earlier version of OS X in a VirtualBox virtual machine. I'm running OS X Mavericks with Snow Leopard in a virtual machine on a USB hard drive, works fine with my Epson scanner. A nice workaround until Epson get a Mavericks driver out.
  Reply With Quote

Old 10-30-2013   #21
dasuess
Registered User
 
dasuess's Avatar
 
dasuess is offline
Join Date: Jan 2012
Location: Minneapolis, MN
Age: 62
Posts: 309
Just now check the Epson support site and the updated scanner utility and driver for 10.9 is out there. I'm at work, so have not downloaded or tested it as yet. Will do so this evening.
__________________
"You can't count on others to think or see for you." David Vestal, The Craft of Photography

David A. Suess
Nikon Df: 35f/2, 55f/3.5 Micro, 85f/1.8
EM-5: 12/f2, 17/f1.8, 45/f1.8
http://DavidSuessImages.com
  Reply With Quote

Old 10-30-2013   #22
lam
Dave
 
lam's Avatar
 
lam is offline
Join Date: Jan 2011
Location: Ohio
Posts: 941
Ah yes, thanks for updating it.. I hadn't needed to scan recently so I didn't check. This problem is now solved. Go download/update.
Attached Images
File Type: png Screen Shot 2013-10-30 at 10.37.05 AM.png (50.9 KB, 6 views)
__________________
film tumblr | website | flickr | twitter
  Reply With Quote

Old 11-06-2013   #23
wolfpeterson
Registered User
 
wolfpeterson's Avatar
 
wolfpeterson is offline
Join Date: Jan 2010
Location: Montreal, Qc
Age: 26
Posts: 199
So the new epson scan is available but for some reason it doesn't see my V700. It appears in 'Printers & Scanners' but Epson scan gives me the same error as when it's turned off. It's connected with a Firewire 400>800 cable and 800>thunderbolt adapter, but I wouldn't imagine that would be the issue if I can scan via Image Capture...

This is a headache.
__________________
Photodocumentationfromthefield
Flickr

Fuji GF670
GR1s, Klasse S
Portra 400 (RIP 400NC)
  Reply With Quote

Old 12-03-2013   #24
Nigel Meaby
Registered User
 
Nigel Meaby's Avatar
 
Nigel Meaby is offline
Join Date: Jul 2006
Location: Bournemouth, England.
Age: 44
Posts: 804
You could try this!
Go to disk utility
then first aid
click "repair" (your hard disk)
restart the computer
This worked for a friend of mine
__________________
My Flickr



“In the sky, there is no distinction of east and west; people create distinctions out of their own minds and then believe them to be true. “
  Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 12:30.


vBulletin skin developed by: eXtremepixels
Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

All content on this site is Copyright Protected and owned by its respective owner. You may link to content on this site but you may not reproduce any of it in whole or part without written consent from its owner.