Go Back   Rangefinderforum.com > Non Rangefinder Cameras > SLRs - the unRF

SLRs - the unRF For those of you who must talk about SLRs, if only to confirm they are not RF.

Reply
 
Thread Tools Display Modes

Canon A-1, exposure memory and exposure preview switches
Old 12-21-2012   #1
Nikos72
Registered User
 
Nikos72's Avatar
 
Nikos72 is offline
Join Date: Sep 2012
Location: Athens, Greece
Age: 42
Posts: 520
Canon A-1, exposure memory and exposure preview switches

It seems that after years of not using it I have either forgotten using my A-1 properly, or there is something going wrong with it.
I have an FD 50mm 1.8 S.C. (breech lock) mounted on it and when in Av, or Tv mode it seems that the exposure memory switch does not lock the exposure. I press it, and while recomposing the frame the exposure changes while I still hold it pressed.
Also, when trying to preview he DOF, I shift the aperture from A, to say f/16, press the exposure preview switch, but the lens does not stop down.
Am I doing things wrong? Is my A-1 and/or the lens damaged?
  Reply With Quote

Old 12-21-2012   #2
icebear
Registered User
 
icebear's Avatar
 
icebear is offline
Join Date: Aug 2006
Location: just west of the big apple
Posts: 2,045
Use a fresh battery and consult the manual.
__________________
Klaus
You have to be there !
M3, M6, MP , M9, MM & a bunch of glass

my gallery:http://www.rangefinderforum.com/rffg...d=6650&showall
  Reply With Quote

Old 12-21-2012   #3
Nikos72
Registered User
 
Nikos72's Avatar
 
Nikos72 is offline
Join Date: Sep 2012
Location: Athens, Greece
Age: 42
Posts: 520
I did so, but either I don't understand what the manual says, or I am doing it the wrong way.
Is the exposure memory actually the exposure lock on the A-1? Or is it just to hold and alter the shutter/aperture from the dial? Does anyone know how it is being used?
Also, for the other switch, the exposure preview one, there are not many words other in the map of the camera in the user's manual.

--- Edit ---
Upon more carefully reading the manual I have discovered that:
1. The exposure memory locks the EV of the exposure and not just the shutter/aperture pair.
2. The exposure preview switch just makes a reading of the exposure in the viewfinder.

Read the damn manual. The million dollar advice that me not follows every single time!
  Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 18:58.


vBulletin skin developed by: eXtremepixels
Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

All content on this site is Copyright Protected and owned by its respective owner. You may link to content on this site but you may not reproduce any of it in whole or part without written consent from its owner.