Go Back   Rangefinderforum.com > Digital Rangefinder Cameras > Digital Leica M8 / M8.2 / M9 / M-E /Mono / M10 aka "M"

Digital Leica M8 / M8.2 / M9 / M-E /Mono / M10 aka "M" Discussions about the Leica M8 /M 8.2 / M9 / M9-P/ M-E / M Monochrom / M10 aka "M": Leica digital M mount rangefinder cameras. Naming the new digital M the "Leica M" is VERY unfortunate as it will only confuse newbies with other Leica M cameras of the the past. Happily there is room for confusion with only the past 59 years of Leica M production ... since Leica introduced the Leica M system in 1953. All Hail for the Leica Marketing Department learning Leica M history!

Reply
 
Thread Tools Display Modes

M9 Firmware Version 1.196
Old 07-24-2012   #1
Registered User
 
raytoei@gmail.com's Avatar
 
[email protected] is offline
Join Date: Dec 2009
Posts: 1,907
M9 Firmware Version 1.196

M9 Firmware Version 1.196
1. Performance improvements:

Further improvements of SD-Card compatibility.

Implementation of the Lens detection of the new APO-Summicron-M 1:2/50mm ASPH.

Improved power management.
The camera is now measuring battery stability internally. In case of weak battery stability, the camera switches off automatically.
Using old batteries could have lead to camera crashes and banding stripes under certain conditions with the previous firmware versions. Especially the usage of nearly 6 years old M8
batteries proved to be critical.


* snip *
__________________
------------------------------------
Film is Photography.
------------------------------------
  Reply With Quote

Old 07-24-2012   #2
sevres_babylone
Registered User
 
sevres_babylone is offline
Join Date: Feb 2005
Location: Canada
Posts: 1,280
If I were convinced that my banding issues -- usually occurring on the 3rd shot of a rapid 3 ISO 2500 shots in succession -- were related to the battery, I would jump at the update. But from what I can gather from the informational pdf, the firmware will now shut down the camera when it decides the battery has suffered from age/use (sorry, not sure the right term), in situations where the existing firmware would not. My camera is about a year and a half old, and I do put it through heavy use -- so I'll take note of the fact that they suggest getting new batteries at the 3-year mark. But I'll wait for user reports, I think, before upgrading the firmware.

The improved SD-compaitibility feature is welcome. But I only had one meltdown, a year ago June, and have haven't had problems with the two types of cards I've been using since. Again, user reports may persuade me otherwise, but I think I'll wait.

I wish the banding problem could be cured through a firmware update, but there have been threads in the past explaining why this would/could not be the case. I'm resigned to having that second shot be my money shot
__________________
Visit me at Pbase
and at Flickr
  Reply With Quote

Old 07-24-2012   #3
jaapv
RFF Sponsoring Member.
 
jaapv's Avatar
 
jaapv is offline
Join Date: May 2005
Location: Hellevoetsluis,Netherlands
Posts: 7,339
Banding can be caused by the card, or even by the proximity of a mobile phone.
__________________
Jaap








jaapvphotography
  Reply With Quote

Old 07-24-2012   #4
twopointeight
Registered User
 
twopointeight is offline
Join Date: Dec 2005
Posts: 277
Any chance this new firmware will work with the M8/M8.2?
  Reply With Quote

Old 07-24-2012   #5
jaapv
RFF Sponsoring Member.
 
jaapv's Avatar
 
jaapv is offline
Join Date: May 2005
Location: Hellevoetsluis,Netherlands
Posts: 7,339
Of course not
__________________
Jaap








jaapvphotography
  Reply With Quote

problem with new M9 firmware update
Old 07-24-2012   #6
nebraska
Registered User
 
nebraska is offline
Join Date: Oct 2008
Posts: 50
problem with new M9 firmware update

After downloading to the card and then inserting it into the camera I am asked if I want to update to firmware 1.001. Has anyone else encountered this problem?
  Reply With Quote

Old 07-24-2012   #7
mikenic
BundyBro
 
mikenic's Avatar
 
mikenic is offline
Join Date: Jan 2009
Location: Mooloolaba, Qld, Australia
Posts: 44
Quote:
Originally Posted by twopointeight View Post
Any chance this new firmware will work with the M8/M8.2?
Tried that.
A chunk fell off the end of the top plate before the sensor broke.
__________________
Regards
Mikenic

M3 s/s, M9-P Chrome, LX3
------------------------

http://www.flickr.com/photos/bundybro/
  Reply With Quote

Old 07-25-2012   #8
Ben Z
Registered User
 
Ben Z is offline
Join Date: Jun 2005
Posts: 2,398
Quote:
Originally Posted by [email protected] View Post
Using old batteries could have lead to camera crashes and banding stripes under certain conditions with the previous firmware versions. Especially the usage of nearly 6 years old M8
batteries proved to be critical.
Hasn't happened with mine. I'm not in the mood to be forced to buy new batteries preemptively when mine are working fine. Think I'll stick with 1.162 which works for me without a glitch.
__________________
MY GALLERY
  Reply With Quote

Old 07-25-2012   #9
jamato8
Corroding tank M9 35 ASPH
 
jamato8's Avatar
 
jamato8 is offline
Join Date: Feb 2010
Location: Palmer, Alaska
Posts: 365
Quote:
Originally Posted by Ben Z View Post
Hasn't happened with mine. I'm not in the mood to be forced to buy new batteries preemptively when mine are working fine. Think I'll stick with 1.162 which works for me without a glitch.
Same here. I find this aspect of the update ridiculous.
__________________
www.pbase.com/jamato8

M2 (got as NOS in 1974), M9, Biogon 25mm 2.8, 35 ASPH and 50 Summicron, 50 DR, 90 Elmarit (1st model), 90 Elmarit-M, 90 Summicron Pre ASPH, Elmar 135, Thumbs-Up (great finally my camera feels solid in my hand). Leica user since 1969 (IIIC 50 Summitar, still have)
  Reply With Quote

Old 07-28-2012   #10
rocheung
Registered User
 
rocheung is offline
Join Date: Nov 2008
Posts: 72
Anybody found the m9/m9p, the camera doesn't recoil or delay to recock for several seconds under discreet mode?
  Reply With Quote

Old 07-28-2012   #11
sabrewolf
Registered User
 
sabrewolf is offline
Join Date: Sep 2005
Posts: 34
Quote:
Originally Posted by rocheung View Post
Anybody found the m9/m9p, the camera doesn't recoil or delay to recock for several seconds under discreet mode?
That is the function of discreet mode, release the shutter button to recock the shutter.
  Reply With Quote

Old 07-28-2012   #12
rocheung
Registered User
 
rocheung is offline
Join Date: Nov 2008
Posts: 72
no. the shutter already completed its open and close action, but u dont hear any recock sound. the camera no response even press the button again. i understand how discreet mode works, but thats not in the case
  Reply With Quote

Old 07-29-2012   #13
sevres_babylone
Registered User
 
sevres_babylone is offline
Join Date: Feb 2005
Location: Canada
Posts: 1,280
Quote:
Originally Posted by jaapv View Post
Banding can be caused by the card, or even by the proximity of a mobile phone.
I'll try anything. I can't do anything about the ubiquitousness of mobile phones, but, jaapv, which card do you suggest I try?
__________________
Visit me at Pbase
and at Flickr
  Reply With Quote

Old 08-03-2012   #14
thrice
Registered User
 
thrice is offline
Join Date: Feb 2009
Location: Western Australia
Posts: 211
Quote:
Originally Posted by sevres_babylone View Post
I'll try anything. I can't do anything about the ubiquitousness of mobile phones, but, jaapv, which card do you suggest I try?
Lead coat your camera.
I suggest some Sandisk 16GB Ultra cards.
Cheers.
__________________
Daniel Kennedy
  Reply With Quote

Old 08-03-2012   #15
Richard G
Registered User
 
Richard G's Avatar
 
Richard G is offline
Join Date: Feb 2009
Location: 37,47 S
Posts: 3,489
Maybe SanDisk 8GB will be OK in mine now but I haven't done the upgrade yet and won't be experimenting with SanDisk for some time even when I do.
__________________
Richard
  Reply With Quote

Old 08-08-2012   #16
Revdockj
Registered User
 
Revdockj is offline
Join Date: Oct 2007
Posts: 13
Since upgrading the firmware I have noticed there are times in the discreet mode when I release my finger, there is no rocock sound. This happens on my M9-P but not on my M9. Weird.

Ken
  Reply With Quote

Old 08-13-2012   #17
edwin_sn
Registered User
 
edwin_sn is offline
Join Date: Feb 2010
Location: Cebu, Philippines
Posts: 29
I notice the same thing...the delay of the recock even when finger is off the shutter already. And the camera just shuts down when battery level is still about 40%. My 3 batteries were ok up until 10% life on the previous firmware. Can I go back to the previous firmware? I dont want to buy new batteries knowing that these were fine before the update.

Quote:
Originally Posted by Revdockj View Post
Since upgrading the firmware I have noticed there are times in the discreet mode when I release my finger, there is no rocock sound. This happens on my M9-P but not on my M9. Weird.

Ken
  Reply With Quote

Old 08-13-2012   #18
Richard G
Registered User
 
Richard G's Avatar
 
Richard G is offline
Join Date: Feb 2009
Location: 37,47 S
Posts: 3,489
Still holding off upgrading. My Lexar cards work fine. I don't use continuous and my battery lasts ages. I will sit on the previous version of the software a while yet by the look of things.
__________________
Richard
  Reply With Quote

Old 08-13-2012   #19
jaapv
RFF Sponsoring Member.
 
jaapv's Avatar
 
jaapv is offline
Join Date: May 2005
Location: Hellevoetsluis,Netherlands
Posts: 7,339
Quote:
Originally Posted by Revdockj View Post
Since upgrading the firmware I have noticed there are times in the discreet mode when I release my finger, there is no rocock sound. This happens on my M9-P but not on my M9. Weird.

Ken
Known bug. I switched off discreet.
__________________
Jaap








jaapvphotography
  Reply With Quote

Old 08-14-2012   #20
Revdockj
Registered User
 
Revdockj is offline
Join Date: Oct 2007
Posts: 13
But I don't WANT to switch off discreet!

Ken
  Reply With Quote

Old 08-15-2012   #21
jaapv
RFF Sponsoring Member.
 
jaapv's Avatar
 
jaapv is offline
Join Date: May 2005
Location: Hellevoetsluis,Netherlands
Posts: 7,339
Then be prepared for a second tap on the shutter to start recock occasionally.
__________________
Jaap








jaapvphotography
  Reply With Quote

Old 08-15-2012   #22
jaapv
RFF Sponsoring Member.
 
jaapv's Avatar
 
jaapv is offline
Join Date: May 2005
Location: Hellevoetsluis,Netherlands
Posts: 7,339
Quote:
Originally Posted by sevres_babylone View Post
I'll try anything. I can't do anything about the ubiquitousness of mobile phones, but, jaapv, which card do you suggest I try?
I switched to Panasonic Gold prophylactically.
__________________
Jaap








jaapvphotography
  Reply With Quote

Old 08-15-2012   #23
icebear
Registered User
 
icebear's Avatar
 
icebear is offline
Join Date: Aug 2006
Location: just west of the big apple
Posts: 2,100
THE golden rule for everything :
If it's not broken don't fix it ...

I'm running firmware version 1.176 without ANY hiccups. I use Lexar pro 16GB cards SDHD and UHC, both working fine in my M9. I will not do any updates.
__________________
Klaus
You have to be there !
M3, M6, MP , M9, MM & a bunch of glass

my gallery:http://www.rangefinderforum.com/rffg...d=6650&showall
  Reply With Quote

leica m9 firmware update problem
Old 12-16-2012   #24
JUVA ANTUNES
Registered User
 
JUVA ANTUNES is offline
Join Date: Mar 2012
Posts: 1
Question leica m9 firmware update problem

Quote:
Originally Posted by nebraska View Post
After downloading to the card and then inserting it into the camera I am asked if I want to update to firmware 1.001. Has anyone else encountered this problem?
I am having the same problem now Nebraska, how did you solved it?
  Reply With Quote

Old 12-16-2012   #25
Richard G
Registered User
 
Richard G's Avatar
 
Richard G is offline
Join Date: Feb 2009
Location: 37,47 S
Posts: 3,489
This firmware has been out for nearly six months. Why hasn't there been another to fix the discreet mode bug? The ME has been released since, possibly with the same menus. My M9-P is 9 months old and is the most expensive available full function M Leica ever produced and the current software doesn't work for it properly. I am still with the previous version of the firmware.
__________________
Richard
  Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 23:29.


vBulletin skin developed by: eXtremepixels
Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

All content on this site is Copyright Protected and owned by its respective owner. You may link to content on this site but you may not reproduce any of it in whole or part without written consent from its owner.